Groot nieuws vanuit de hoek van Proximus vandaag, want daar kondigt men aan het digitale tv-aanbod volledig te hertekenen. Niet alleen komt er een nieuwe deocder, ook het videoaanbod wordt herzien. Alles wordt bovendien beter toegankelijk, zowel via je televisiescherm als via smartphone en tablet.
Centraal in het nieuwe aanbod staat Proximus Pickx: een nieuw videoplatform waarin gebruikers zelf kunnen kiezen of ze een live uitzending willen volgen, of een opname van een programma willen bekijken. De navigatie gebeurt via thema’s, waardoor je snel een overzicht krijgt van de brede waaier aan programma’s die je via Proximus kan bekijken. Personalisatie speelt daarbij een belangrijke rol – Proximus Pickx leert aan de hand van je kijkgedrag wat je leuk, en misschien minder leuk vindt om naar te kijken. Het platform zal je dus steeds betere voorstellen doen voor programma’s of series die je misschien wel interessant vindt.
Samen met dat gepersonaliseerde aanbod lanceert Proximus ook gepersonaliseerde advertenties: op basis van je kijkgedrag zal je dus bepaalde advertenties meer of minder zien.
Proximus Pickx ga je op meerdere manieren kunnen gebruiken: zo komt er een nieuwe decoder, die meer mogelijkheden kent dan de huidige generatie. Zo maakt de decoder gebruik van Android P, een mobiel operating system van Google dat dus ook mogelijkheden biedt om apps te installeren via de Google Play store. Wil je dus de mobiele apps van Spotify of Netflix installeren, dan kan dat binnenkort gewoon via je decoder. Interessant voor eindgebruikers is dat je decoder vanaf nu ook luistert naar spraakcommando’s: doorspoelen, terugspoelen en het volume luider zetten kan binnenkort dus door het even vriendelijk aan je decoder te vragen.
Mobiele gebruikers zullen Proximus Pickx kunnen raadplegen via een app op hun smartphone of tablet. Ook Google Chromecast wordt ondersteund, waardoor je programma’s naar je televisie zal kunnen streamen vanop je mobiele toestel of laptop.
De wijzigingen moeten het digitale televisieaanbod van Proximus klaarstomen voor de toekomst. Ook andere operatoren gaven recent aan te reageren op deze omwenteling – kijk maar naar Telenet Yugo, dat zich richt op het kijkgedrag van millenials.
Hoe dat kijkgedrag verandert, is gemakkelijk te zien. We kijken met z’n allen op een geheel andere manier televisie dan in het verleden: zo bekijken we vaker opnames in plaats van “live” uitzendingen, en kijken we ook niet noodzakelijk meer vanuit de zetel in de woonkamer, maar willen we bijvoorbeeld ook op de trein, op de kamer van zoon- of dochterlief of zelfs op het toilet naar onze favoriete series kunnen kijken.