Mobiele internet: zoveel betaal je per gigabyte + hier krijg je waar voor je geld!

Een smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken, en mobiel internet is daarbij onontbeerlijk. Met z’n allen downloaden, surfen en gamen we erop los via onze smartphone: niet alleen thuis, maar ook onderweg, bij vrienden of familie, of op het werk of op school.

De mogelijkheden die mobiel internet biedt zijn steeds uitgebreider, en onze smartphone wordt steeds slimmer: niet alleen kan je dankzij 4G snel mailtjes nakijken onderweg, ook je GPS zal steeds de beste route berekenen op basis van data, en wie onderweg een film wil kijken kan beroep doen op streaming in hoge kwaliteit via apps zoals Netflix.

Maar spijtig genoeg blijft mobiel internet relatief duur: in tegenstelling tot een vaste internetverbinding ligt de prijs voor je dataverbruik vele malen hoger bij een GSM-abonnement. Het is dan ook belangrijk om bewust te kiezen voor een abonnement dat bij jouw dataverbruik past, want dat heeft twee voordelen: niet alleen zal je minder betalen voor je abonnement, je zal ook meer data kunnen verbruiken voor dat bedrag.

Op deze website hebben we al een overzicht van alle mobiele abonnementen, en de promoties van de verschillende providers op elk moment voeren. Dat is handig! Maar voor deze test willen we verder gaan, en nagaan welke abonnementen het meeste data aanbieden voor het minste geld.

Onze methodiek om te vergelijken

We gingen als volgt te werk: voor alle mobiele abonnementen in ons overzicht namen we enerzijds de maandelijkse abonnementsprijs, en anderzijds de hoeveelheid mobiele data uitgedrukt in gigabyte. Door die twee bedragen door mekaar te delen bekomen we de prijs per Gigabyte, wat ons in staat stelt een rangschikking van alle abonnementen te maken.

We maken twee belangrijke opmerkingen bij deze methode: allereerst is het belangrijk om te weten dat dit een momentopname is, en dat providers op regelmatige basis hun abonnementsprijzen aanpassen.

Wanneer je dit leest raden we je dan ook steeds aan om ons overzicht van alle mobiele abonnementen te raadplegen, omdat de prijzen daarin het vaakst geactualiseerd worden. Wil je helemaal zeker zijn, raadpleeg dan de website van de provider in kwestie om de nieuwste prijsinformatie terug te vinden.

Ook is het mogelijk dat er een nieuwe, tijdelijke promotie of aanbieding geldig is voor nieuwe klanten. Dat kan een abonnement éxtra voordelig maken.

Ten tweede is het belangrijk om weten dat een abonnement natuurlijk meer inhoudt dan enkel mobiele data: we zouden het de dag van vandaag misschien snel vergeten, maar een smartphone kan je natuurlijk ook gebruiken om te bellen of SMS’en. Houd dan ook rekening met het aantal belminuten dat elk abonnement inhoudt, aangezien ook dat natuurlijk moet aansluiten bij je werkelijke verbruik. Zijn er abonnementen wiens belminuten je overschrijdt, ga dan na hoeveel je per minuut betaalt voor elke extra belminuut. Tekstberichten zijn bij de meeste abonnementen onbeperkt, al zijn er uitzonderingen, dus daarover hoef je je alvast minder zorgen te maken.

Abonnementen die buiten de test vielen

Onbeperkt datavolume

Een aantal abonnementen konden we niet in rekening nemen voor deze test, omdat ze een onbeperkt datavolume aanbieden. Met deze abonnementen kan je dus naar hartelust mobiele data verbruiken, al gaan de meeste providers wel verwachten dat je binnen redelijke grenzen blijft. Het gaat hier om vier abonnementen, elk van een provider.

Heb je interesse in één van deze abonnementen, klik dan door op bovenstaande links voor meer informatie.

Abonnementen met een beperkte hoeveelheid data

Verder hebben we bewust geen rekening gehouden met abonnementen die 2 GB of minder aan mobiel volume aanbieden. We hadden het gevoel dat mobiele data bij dit soort aanbiedingen meer bedoeld is voor de sporadische gebruiker die in noodgevallen of slechts heel af en toe eens mobiel internet nodig heeft.

We hebben deze abonnementen niet meegenomen in de test omdat we vonden dat dit niet het doelpubliek van deze test is: wie genoegen neemt met een kleine hoeveelheid datavolume is vermoedelijk ook niet op zoek naar het abonnement dat het meeste data per euro biedt. Vaak hebben deze abonnementen andere sterke punten: zo zijn ze vaak relatief goedkoop en dus geschikt voor wie een minimaal bedrag wil spenderen per maand.

Deze abonnementen kwamen bovendien ook het slechts uit de test, met prijzen van meer dan € 10 per GB, wat aanzienlijk hoger ligt dan de rest van de resultaten. We laten dan ook graag deze resultaten links liggen.

Mobiele abonnementen in packs

Een ander type abonnementen dat we bewust niet in rekening namen voor deze test zijn de abonnementen die deel uitmaken van een pack.

Packs zijn een combinatie van meerdere producten in één abonnementsprijs, waardoor je zowel internet + televisie, of internet + een mobiel abonnement kan combineren. Het voordeel is natuurlijk dat je alles bundelt bij één provider en dus ook maar één factuur krijgt, maar bovendien zal je soms ook een iets lagere prijs betalen per maand dan wanneer je de producten apart afneemt. Ook is het mogelijk dat je in een pack voor hetzelfde abonnement toch andere voordelen extra krijgt, zoals meer volume of belminuten.

Omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn per pack en elke provider een andere kijk aanneemt op dit soort combinaties, vonden we het moeilijk een eerlijke vergelijking te maken. Daarom hebben we ook packs niet opgenomen in deze test, maar natuurlijk loont het altijd de moeite om het overzicht van de goedkoopste packs ook eens te bekijken!

De goedkoopste abonnementen in prijs per gigabyte!

Zo, nu we onze werkwijze uit de doeken hebben gedaan kunnen we aan het echte werk beginnen. We hebben alle abonnementsprijzen genomen, de prijs per gigabyte bekeken en alles grondig onderzocht. Daarbij viel op dat we enkele patronen vaststelden: bepaalde abonnementen vertoonden gelijkaardige kenmerken, en hebben we dan ook in categorieën kunnen indelen!

Hieronder vinden jullie de resultaten. Dit zijn de voordeligste mobiele abonnementen in prijs per GB aan mobiele data!

De prijsbrekers: minder dan € 3 per gigabyte

We beginnen met de interessantste groep natuurlijk: dé abonnementen die je moet hebben als je veel mobiele volume voor je geld wilt krijgen!

Het middenveld: tussen de € 3 en € 6 per gigabyte

Conclusies van deze test

Dit overzicht geeft enkele interessante inzichten: zo valt het op dat alle providers inmiddels een abonnement aanbieden met onbeperkt mobiele volume, wat dus betekent dat de vraag naar dat soort gebruiksvormen wordt erkend. Toenemend dataverbruikis dan ook een belangrijke trend die nog zeker enige tijd zal aanhouden.

Anderzijds valt het op dat vooral abonnementen met grotere datavolumes prijs brekers zijn: meer datavolume afnemen is dan ook efficienter in de prijs die je betaalt per GB. Wil je waar voor je geld krijgen, dan neem je dan ook best een abonnement met ongeveer 10 tot 15 GB aan datavolume – hiervoor krijg je echt waar voor je geld. De uitschieter in deze categorie bevindt zich onderaan het gamma: wie genoegen neemt met slechts 5 GB per maand vindt bij Mobile Vikings een mooi aanbod aan € 3 per GB.

Het valt op dat Mobile Vikings maar liefst de helft van het topklassement voor haar rekening neemt (de ongelimiteerde abonnementen buiten beschouwing gelaten). De provider maakt haar belofte van de mobiele aanbieder bij uitstek te zijn dan ook meer dan waar. Andere providers zijn dan weer opvallend aanwezig in het overzicht, wat mogelijk aangeeft dat zij hun mobiele aanbod misschien moeten diversifiëren of aansterken.

Anderzijds betekent het resultaat van deze test natuurlijk ook dat abonnementen met een kleiner volume mobiele data ook minder goed scoren op het gebied van euro per gigabyte. Dat is jammer, gezien een kleinere gebruiker dus ook relatief veel betaalt voor zijn gebruikte data.

Maar bovenal wijst alles in deze test op één ding: dat vergelijken loont, vandaag misschien wel meer dan ooit tevoren. Vergelijk dus goed alle mobiele abonnementen! We nodigen je uit om ook de zoekfilters goed te gebruiken in je zoektocht naar een geschikt abonnement!