Geen downloadlimieten meer: Proximus steekt klanten een hart onder de riem

De coronacrisis grijpt wild om zich heen, en dat hebben ze ook bij Proximus begrepen. Om klanten een hart onder de riem te steken lanceert de provider nu verscheidene initiatieven: zo geldt er bijvoorbeeld geen downloadlimiet meer voor residentiële internet-abonnementen.

Maar daar blijft het niet bij! Leest u mee?

Waarom kondigt Proximus deze voordelen aan?

De huidige crisis impacteert ons allemaal, zowel bij de huis, tuin- en keukengebruiker als bij de professionele aannemer. Bovendien vindt er een verschuiving plaats naar thuiswerken, waardoor het internetgebruik verandert. Voor degenen die niet van thuis uit kunnen werken, is connectiviteit en bereikbaarheid nu belangrijker dan ooit tevoren. En ook gehele sectoren, zoals de horeca, de cultuursector en de media, krijgen financieel de wind van voren.

Geen downloadlimiet meer bij Proximus? Wat nog meer?

De aanpassingen richten zich op een breed publiek, en bevoordelen zowel residentiële klanten (gezinnen en “gewone” klanten), maar ook bedrijven en ondernemers. We overlopen even het overzicht van de aankondiging:

  • De downloadlimiet voor residentiële internet-abonnementen wordt opgeheven.
  • Leerlingen en studenten die thuis niet over een internetaansluiting beschikken, kunnen beroep doen op toegangscodes voor publieke wifi-netwerken die door Proximus worden verdeeld.
  • Personeel in de gezondheidszorg krijgt 10 GB extra mobiele data ter beschikking.
  • Horeca-uitbaters krijgen één maand korting op abonnementen die door de verplichte sluiting ongebruikt blijven.
  • Op Proximus Pickx, het televisieplatform van de telecomgroep, worden speciale livekanalen ingericht waarop de cultuursector creatieve uitzendingen kan delen.

Kanttekening bij deze boodschap is wel: met uitzondering voor de korting voor horecaklanten is uit de aankondiging niet af te leiden of het hier om een tijdelijke reeks maatregelen gaat.

Proximus-verkooppunten vanaf maandag gesloten

Proximus kondigt deze boodschap niet met de grote trom aan, maar meldt het nieuws in de introductie bij haar kwartaaloverzicht.

Opvallend is dat Proximus geen officiële aankondiging van een (tweede) lockdown afwacht, maar nu al communiceert dat het vanaf maandag al haar winkels zal sluiten. Klanten die beroep willen doen op medewerkers of ondersteuning kunnen echter nog steeds via de digitale kanalen of telefonisch beroep doen op de Proximus-klantendienst.

Orange duikt met Internet Home onder prijzen concurrentie

Een abonnement met enkel breedband internet, zonder bijkomende diensten maar aan vlijmscherpe prijzen. Met dat aanbod bewijst Orange Belgium vandaag dat het maar al te graag een challenger wil zijn voor grotere spelers zoals Telenet en Proximus. Met de introductie van het nieuwe abonnement “Orange Home Internet” zet Orange dan ook een uitermate interessant product in de markt voor kabelknippers.

Wat zijn kabelknippers?

Kabelknippers, dat zijn klanten die afstappen van het klassieke televisie-abonnement en voortaan alle media via het internet consumeren. Nu de klassieke zenders de weg naar het wereldwijde web hebben gevonden en hun programma’s ook online aanbieden op platformen als VRT Nu en VTM Go, en dat bovendien gratis, vervalt voor vele klanten immers de noodzaak naar digitale televisie.

Home Internet van Orange

Wie zonder digitale televisie kan, zal in “Home Internet” van Orange een scherp geprijsd abonnement terugvinden: voor slechts 40 euro per maand kan je al intekenen en geniet je van onbeperkt surfen. Dat is aanzienlijk goedkoper dan concurrenten Proximus en Telenet, waar onbeperkt surfen respectievelijk 10 en 15 euro meer kost. Op jaarbasis kan je dus al snel € 120 tot € 180 euro uitsparen door naar dit abonnement van Orange over te stappen.

Lagere prijzen, maar ook trager download en uploaden

De voordelen beperken zich evenwel tot de lagere prijs. “Home Internet” biedt namelijk een relatief lage download- en uploadsnelheid aan in vergelijking met de concurrentie. Downloaden kan aan 100 Mbps en uploaden aan 5 Mbps. Bij Proximus heb je, voor een iets duurder product dus, een identieke downloadsnelheid, maar kan je wel vier keer zo snel bestanden naar het internet versturen (uploaden), aan 20 Mbps. Telenet biedt ook sneller downloaden aan, met 300 Mbps maar liefst driemaal zo snel als Orange met dit abonnement. Ook bij Telenet kan uploaden aan 20 Mbps, net zoals bij Proximus.

Voor wie snelheid belangrijk is, biedt Orange wel de optie “Internet Boost” aan, waarmee de snelheden gevoelig worden verhoogd. Voor slechts 15 euro extra per maand krijg je een downloadsnelheid tot 400 Mbps, en kan je uploaden aan 40 Mbps. Zo krijg je qua snelheden opnieuw een concurrentieel aanbod, vaak zelfs sneller dan concurrerende producten, al verga je zo wel voor een stuk het prijsvoordeel.

Onbeperkt, maar met mate

Let ook op wat “onbeperkt surfen” betreft, want net zoals bij de meeste andere providers gelden er in praktijk ook limieten bij Orange: de downloadsnelheid van 100 Mbps wordt vertraagd zodra je als klant meer dan 750 gigabyte hebt verbruikt tijdens de piekuren . Telenet gebruikt een gelijkaardige limiet op haar “onbeperkte” internet, bij Proximus ligt de limiet aanzienlijk verder, op 3 terrabyte.

Toch (nog) geen kabelknipper?

Ben je nog niet klaar om je digitale televisie vaarwel te zeggen, dan kan “Home Internet & TV” van Orange misschien interessant voor je zijn. Ook dat abonnement is nieuw, en biedt je naast het onbeperkte internet dat we hierboven al bespraken ook 70 televisiekanalen. Maandelijks komt “Home Internet & TV” neer op 55 euro.

Zo moet je eSIM activeren bij proximus

Goed nieuws wie over een moderne smartphone beschikt: na lang wachten heeft Proximus vandaag aangekondigd dat klanten nu ook gebruik kunnen maken van een zogenaamde eSIM. Dat is een digitale simkaart die, in tegenstelling tot het klassieke exemplaar, volledig via software werkt.

Waarom is een eSIM zo interessant?

Het voordeel van zo eSIM is dus dat je niet meer met een klein plastic kaartje dient te prutsen wanneer je van abonnement of van de provider veranderd.

Bovendien kan je ook meerdere profielen gebruiken met eenzelfde eSIM. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld zowel een privé- als een zakelijk nummer wenst te gebruiken op eenzelfde smartphone. Tot voor kort konden gebruikers die van zo’n scenario gebruik wensen te maken enkel beroep doen op een zogenaamde dual-sim smartphone waarbij je dus effectief twee verschillende plastic simkaarten in het toestel kan onderbrengen. Het aantal smartphones dat dual-sim ondersteunt is ook echter zeer beperkt.

Vanaf wanneer is de eSIM beschikbaar?

De eSIM is vanaf vandaag beschikbaar voor klanten die gebruik maken van een abonnement voor de grote bedrijven: een zogenaamd Enterprise-abonnement. Klanten met een privé abonnement kunnen de eSIM op activeren vanaf 19 oktober, net zoals klanten met KMO-abonnement.

Wat heb je nodig om eSIM te gebruiken?

Verzeker jezelf er eerst van dat je een geschikt abonnement nodig hebt: momenteel worden enkel Enterprise-abonnementen ondersteund. Privé en KMO-abonnementen komen vanaf 19 oktober aan de beurt.

Om eSIM te kunnen gebruiken met een Enterprise-abonnement, moet de beheerder van je sim-kaart eerst de activatie van eSIM aanvragen. Je kan dus geen gebruik maken van eSIM zonder dat de beheerder van het abonnement dat ook toelaat.

Ook je smartphone is belangrijk, want je kan eSIM niet op elk toestel gebruiken. Momenteel worden alle moderne iPhones ondersteund vanaf de iPhone 11. Wie een Android-toestel gebruikt, dient een Samsung vanaf de Galaxy S20 te bezitten. In de toekomst zullen er ongetwijfeld steeds meer smartphones op de markt komen die van eSIM gebruik maken.

Hoe activeer je de eSIM?

Wanneer eSIM is geactiveerd voor het bedrijf dat klant is, zal je van de beheerder een voucher ontvangen met daarop een QR-code.

Vervolgens kan je kan de eSIM activeren in de instellingen van je smartphone. Hoe je dat doet is echter anders, afhankelijk van je toestel. Je kan een geschikt stappenplan bekomen door naar de website van Proximus te gaan via deze link en de gevraagde gegevens in te vullen.

Welke andere providers bieden eSIM aan in België?

Met de introductie van de eSIM vervoegt Proximus de provider Orange, die eSIM al eerder aanbiedt in ons land. In het buitenland is de zogenaamde eSIM al langer populair onder andere bij de providers T-Mobile en Vodafone.

Bekijk ook deze gelijkaardige producten:

Scarlet Red € 8 / maand Nu aanvragen Meer informatie
Mobile Vikings 1GB + 150 min € 10 / maand Nu aanvragen Meer informatie
Proximus Mobile 10 € 10 / maand Nu aanvragen Meer informatie

Proximus past haar Fair Use Policy voor ongelimiteerd dataverbruik aan – dit verandert er precies

Proximus kondigt vandaag aan dat het voor abonnementen met een ongelimiteerd datavebruik wijzigingen zal aanbrengen aan de Fair Use Policy, of in mooi nederlands het beleid van redelijk gebruik.

Dat beleid dient ervoor om misbruik van zo’n ongelimiteerde abonnementen tegen te gaan: om de stabiliteit van het netwerk te kunnen blijven garanderen en de connectiviteit van andere gebruikers niet in gevaar te brengen wordt dataverbruik namelijk ook bij de ongelimiteerde abonnementen nog bijgehouden. Wie uitzonderlijk veel data verbruikt, zal alsnog op drempels stoten. Zo’n beleid is niet vreemd en wordt gehanteerd door elke provider die gelijkaardige abonnementen aanbiedt.

Maar het beleid van redelijk gebruik wordt dus aangepast bij Proximus, en wel als volgt: tot nu toe konden gebruikers in België bij het overschrijden van een bepaalde hoeveelheid data, het redelijk gebruik dus, verder surfen aan een verlaagde snelheid. Dat was gratis. Deed je hetzelfde echter in de EU, dan werd je snelheid niét verlaagd, maar werd je wel een meerkost van 0,42 eurocent (€ 0,0042) per megabyte aangerekend.

De drempel werd dus anders toegepast of je nu de data verbruikte in binnen- of in buitenland. Ook de hoogte drempel voor wat “redelijk verbruik” inhield was anders, zoals de tabel hieronder aanduidt. Dat wordt nu rechtgetrokken door Proximus: enerzijds worden de drempels zowel in binnen- als in buitenland gelijkgetrokken, en dat voor alle landen binnen de Europese Unie.

Redelijk verbruik betekent vanaf nu dus hetzelfde of je je nu in België, of in het buitenland bevindt. Het goede nieuws is bovendien dat de drempel in de meeste gevallen zelfs ietwat wordt verhoogd, of op zijn minst gelijk blijft aan de hogere, binnenlandse drempel uit het verleden.

Verder worden ook de gevolgen voor het overschrijden van deze datalimiet gelijk getrokken: vanaf nu zal iedereen die de drempel overschrijft op een verlaagde snelheid worden gezet, zonder dat er bijkomende kosten worden aangerekend. Het beleid wordt dus gelijk getrokken en vereenvoudigd door Proximus, zonder dat er nog een onderscheid tussen binnen- en buitenland bestaat.

Vanaf 30/04/2020Vanaf 01/07/2020
In BelgiëOnderweg in de EUIn België en onderweg in de EU
Epic stories20 GB12 GB25 GB
Epic beats20 GB12 GB25 GB
Epic videos40 GB20 GB40 GB
Mobilus XL Unlimited30 GB21 GB35 GB
Bizz Mobile Unlimited35 GB25 GB40 GB
Bizz Mobile International35 GB32 GB35 GB
Bizz Mobile XL Unlimited28 GB28 GB28 GB

Mobiel internet: zoveel betaal je per gigabyte + hier krijg je waar voor je geld!

Spijtig genoeg blijft mobiel internet relatief duur: in tegenstelling tot een vaste internetverbinding ligt de prijs voor je dataverbruik vele malen hoger bij een GSM-abonnement. Het is dan ook belangrijk om bewust te kiezen voor een abonnement dat bij jouw dataverbruik past, want dat heeft twee voordelen: niet alleen zal je minder betalen voor je abonnement, je zal ook meer data kunnen verbruiken voor dat bedrag.

Wij deden de test!

Op deze website hebben we al een overzicht van alle mobiele abonnementen, en de promoties van de verschillende providers op elk moment voeren. Dat is handig! Maar voor deze test willen we verder gaan, en nagaan welke abonnementen het meeste data aanbieden voor het minste geld.

Bekijk hier de test en alle resultaten! Welk abonnement zou het voordeligst zijn?

Proximus verhoogt uploadsnelheid voor verscheidene abonnementen

Proximus kondigt aan dat het de uploadsnelheid van heel wat internetabonnementen gevoelig zal verhogen. Daardoor kunnen gebruikers sneller gegevens naar het internet versturen. In totaal zouden meer dan anderhalf miljoen klanten genieten van de verhoging, aldus de operator.

De actie kadert binnen een verhoogd gebruik van breedband internet tijdens de corona-crisis. Nu we worden verwacht om afstand te houden en in ons kot te blijven, wordt het internet immer alsmaar belangrijker om in contact te blijven met vrienden en familie. Het versturen van data naar het internet, zoals het uploaden van foto’s of filmpjes, het verzenden van emails met bijlagen of het streamen van video zijn daarbij manieren waarop we digitaal communiceren met de buitenwereld.

Dat uploaden van data kan nu dus sneller. Concreet gaat het om een permanente verhoging voor heel wat abonnementen, met als uitzondering een tijdelijke verhoging van de uploadsnelheid voor klanten met Internet Start – zij kunnen van de extra uploadsnelheid genieten tijdens de corona-crisis, maar zullen nadien terug op hun oorspronkelijke uploadsnelheid van 4 Mbps terecht komen.

De permanente verhogingen van de uploadsnelheid zien er als volgt uit:

  • Voor klanten met Internet Comfort, een Minimus-pack of Epic Combo Light: een permanente verhoging van de uploadsnelheid van 6 naar 20 Mbps.
  • Voor klanten met Internet Maxi, een Tuttimus- of Familus-pack of Epic Combo Full: een permanente verhoging van de uploadsnelheid van 15 naar 20 Mbps.
  • Voor klanten met Bizz Internet of een Bizz All-In Pack: een permanente verhoging van de uploadsnelheid van 20 Mbps naar 30 Mbps.

Voor gebruikers van een glasvezelverbinding gelden andere verhogingen daar zien we een verhoging van de uploadsnelheid naar 20 Mbps voor Start Fiber, naar 30 Mbps voor Internet Maxi Fiber, en naar 50 Mbps voor Bizz Internet Fiber. Ook klanten met de optie Fiber Boost kunnen van een uploadsnelheid van 50 Mbps genieten.

Bekijk ook deze gelijkaardige producten:

Orange Flybox 15 GB € 15 / maand Nu aanvragen Meer informatie
Orange Flybox 150 GB € 20 / maand Nu aanvragen Meer informatie
Scarlet Internet Poco € 23 / maand Nu aanvragen Meer informatie

Orange introduceert Go-abonnementen!

Vernieuwing bij Orange! De bontige beestenboel aan abonnementen, met klinkende namen zoals Dolfijn, Koala en Arend, verdwijnt en maakt plaats voor een nieuwe lijn: de Go-abonnementen. Concreet wordt het aanbod daarmee afgeslankt tot vier mobiele abonnementen, die indien gewenst gecombineert kunnen worden in een Duo of Trio-pack. Het beperkter aantal abonnementen zou alleszins duidelijker moeten maken voor klanten welke abonnementen binnen het aanbod meer of minder bieden.

En dat zal vooral meer zijn: met name de mobiele data die inbegrepen is neemt toe voor bestaande klanten. Kijk maar naar Koala: dat abonnement bood tot voor kort 4 GB aan data, maar maakt in de nieuwe vorm (Go Plus) klanten blij met maar liefst 5 GB data. De prijs blijft daarbij ongewijzigd staan op 20 euro per maand. Voor nieuwe klanten is er bovendien  een welkomstaanbod van 50% korting gedurende de eerste drie maanden.

Aan de packs (Duo en Trio) verandert er niets, deze blijven bestaan. Wel verdwijnt de verdubbeling van de datalimiet zoals we die in deze packs kenden. In dat geval kunnen klanten zich dus best informeren of de datalimiet in hun nieuwe pack nog steeds aan de vereisten voldoet – Orange zelf raadt aan om, indien nodig, van pack te veranderen – bijvoorbeeld door Love Duo of Trio te combineren met Go Intense in plaats van Go Plus.

Waarin onderscheidt Orange zich van haar concurrenten? In het gebruik van meerdere simkaarten op één abonnement. De standaard abonnementsprijzen gelden immers voor één simkaart – wie een tweede of derde simkaart wil toevoegen, voor zoon- of dochterlief, man of vrouw, doet zijn voordeel doordat de prijzen per simkaart dalen naarmate je er meerdere bestelt. Go-Intense, standaard aan € 30 per maand voor de eerste sim, kost voor 2 en 3 simkaarten bijvoorbeeld slechts € 21 per simkaart per maand. Ook Go Intense gaat van 40 euro per simkaart per maand naar 31 per simkaart per maand. De datalimiet wordt daarbij niét verdeeld over de simkaarten, elk krijg nog steeds 15 GB of een onbeperkte datalimiet.

De opmerkzame lezer merkt op dat dit voordeel enkel van toepassing is voor Go Intense en Go Unlimited – voor Go Light en Go Plus, de kleinere abonnementen, is er geen schaalvoordeel merkbaar voor het afnemen van meerdere simkaarten. Daar kost een simkaar respectievelijk 10 of 20 euro per maand, ook als je er meerdere afneemt.

Een overzicht van de abonnementen vind je hieronder terug.

1 sim, per maand  2 of 3 sims, per maand (per sim) Mobiele data (per sim) Mobiele data (per sim)
Orange Go Light € 10 € 10 0,5 GB 90 minuten
Orange Go Plus € 20 € 20 5 GB Ongelimiteerd
Orange Go Intense € 30 € 21 15 GB Ongelimiteerd
Orange Go Unlimited € 40 € 31 Ongelimiteerd Ongelimiteerd

Bekijk ook deze gelijkaardige producten:

Scarlet Red € 8 / maand Nu aanvragen Meer informatie
Mobile Vikings 1GB + 150 min € 10 / maand Nu aanvragen Meer informatie
Proximus Mobile 10 € 10 / maand Nu aanvragen Meer informatie

Telenet Safespot: extra beveiliging voor Telenet-klanten

Telenet kondigt vandaag een nieuwe dienst aan die gebruikers én hun thuisnetwerk beter moet beschermen. Gebruikers kunnen voor € 4, 99 per maand intekenen op Telenet Safespot.

Het abonnement is vooral bedoeld voor het thuisnetwerk, waarop veel meer slimme apparaten verbonden zijn. Veel klanten hebben immers een digitale televisie met netwerkaansluiting, gebruiken slimme thermostaten om automatisch de temperatuur te regelen of hebben een slimme deurbel waarmee je ook vanop afstand de deur kan openen. Allemaal technologische innovaties die het leven gemakkelijker maken, maar die ook risico’s meebrengen als het gaat over veiligheid: als je thuisnetwerk onvoldoende beveiligt blijkt, hebben aanvallers mogelijk toegang tot je data, en tot de apparaten in je huis. Dat wil je dus ten alle koste vermijden.

Tijdens tests bleek, aldus Telenet, dat er zich maandelijks gemiddeld 5 à 6 poortenscans voordoen, waarbij hackers dus nagaan welke zwakke schakels je thuisnetwerk telt met het oogmerk om nadien te kunnen binnendringen.

Safespot biedt uitkomst voor dit probleem, door je Telenet-modem van een update te voorzien. Je modem zal met de nieuwe software al het dataverkeer monitoren dat het thuisnetwerk binnen- en buitengaat. Verdacht verkeer wordt daarbij automatisch gedetecteerd, en meteen stopgezet. De algoritmes die de slimme techniek aandrijven zijn afkomstig van een Israëlisch beveiligingsbedrijf.

Om de resultaten van Safespot te zien biedt Telenet aan haar abonnees een smartphone-app aan, die niet alleen toont welke apparaten er met je netwerk verbonden zijn, maar ook hoeveel aanvalspogingen zich voordeden in de afgelopen week.

Bovenop de slimme modemsoftware en de smartphone-app krijg je als klant ook een meer traditioneel antivirusprogramma vanuit de stal van Bitdefender dat je nadien, in tegenstelling tot de modemsoftware, wel nog zelf dient te installeren.

 

Nieuw jaar, meer data bij Proximus

Proximus verhoogt de datalimieten van enkele mobiele bundels. Concreet zullen klanten met een Mobilus S, Mobilus M of Mobilus L vanaf 1 januari 2020 meer data ontvangen. Wie een mobiel abonnement in een pack, zoals Tuttimus of Minimus combineert, zal een surplus aan data ontvangen. Zo worden packs nog aantrekkelijker!

Voor klanten met een Mobilus S-abonnement verhoogt de maandelijkse datalimiet van 1,5 GB naar 2 GB. In een pack ontvangen klanten 5 GB mobiele data.

Bij Mobilus M sijgt de datalimiet van 5 GB naar 8 GB. In een pack verdubbelt die hoeveelheid bijna – dan ontvangen klanten nu 15 GB.

Bij Mobilus L, tenslotte, ontvangen klanten per 1 januari 15 GB mobiele data ipv 10 GB. In een pak wordt dat maar liefst 30 GB.

Zoals vermeld gaan de prijzen in vanaf 1 januari 2020, al hebben we ze nu reeds beschikbaar gesteld in onze prijsvergelijker. Zo kan je dus optimaal vergelijken tussen het nieuwe aanbod van Proximus en de overige providers.

Een andere nieuwigheid bij Proximus is “My e-Press”: concreet krijg je als Tuttimus of Minimus-klant nu ook toegang tot het betaalde aanbod van HLN of Le soir, via de app of website van de desbetreffende klant. Het aanbod is onbeperkt, dus er is geen limiet op het aantal betalende artikels dat je kan lezen. My e-press is automatisch inbegrepen in het abonnement.

Bekijk ook deze gelijkaardige producten:

Scarlet Trio € 40 / maand Nu aanvragen Meer informatie
Orange Love Duo + Go Light € 44 / maand
€ 39 / maand
3 maanden lang
Nu aanvragen Meer informatie
Orange Love Duo + Go Plus € 54 / maand
€ 44 / maand
3 maanden lang
Nu aanvragen Meer informatie

Datalimiet Orange Cheetah verdubbelt: dit moet je weten

Orange op Providers Vergelijken

Orange kondigt via haar publieke website aan dat Cheetah, het mobiele abonnement, verdubbelt kwa datalimiet: klanten ontvangen vanaf nu maar liefst 15 GB in plaats van het oorspronkelijke 8 GB. De prijs van het abonnement (€ 30 per maand) blijft ongewijzigd.

Ook in combinatie met een Love Duo of Trio pakket gelden de nieuwe datalimieten. Bij deze pakketten verdubbelt de limiet nogmaals, van het nieuwe 15 GB naar maar liefst 30 GB.

Het is helaas niet duidelijk of het aanbod ook meteen geldt voor bestaande klanten – wij vermoeden alleszins dat de wijziging automatisch wordt toegepast in de eerstvolgende abonnementscyclus.

Bekijk ook deze gelijkaardige producten:

Scarlet Red € 8 / maand Nu aanvragen Meer informatie
Mobile Vikings 1GB + 150 min € 10 / maand Nu aanvragen Meer informatie
Proximus Mobile 10 € 10 / maand Nu aanvragen Meer informatie