Proximus past haar Fair Use Policy voor ongelimiteerd dataverbruik aan – dit verandert er precies

Proximus kondigt vandaag aan dat het voor abonnementen met een ongelimiteerd datavebruik wijzigingen zal aanbrengen aan de Fair Use Policy, of in mooi nederlands het beleid van redelijk gebruik.

Dat beleid dient ervoor om misbruik van zo’n ongelimiteerde abonnementen tegen te gaan: om de stabiliteit van het netwerk te kunnen blijven garanderen en de connectiviteit van andere gebruikers niet in gevaar te brengen wordt dataverbruik namelijk ook bij de ongelimiteerde abonnementen nog bijgehouden. Wie uitzonderlijk veel data verbruikt, zal alsnog op drempels stoten. Zo’n beleid is niet vreemd en wordt gehanteerd door elke provider die gelijkaardige abonnementen aanbiedt.

Maar het beleid van redelijk gebruik wordt dus aangepast bij Proximus, en wel als volgt: tot nu toe konden gebruikers in België bij het overschrijden van een bepaalde hoeveelheid data, het redelijk gebruik dus, verder surfen aan een verlaagde snelheid. Dat was gratis. Deed je hetzelfde echter in de EU, dan werd je snelheid niét verlaagd, maar werd je wel een meerkost van 0,42 eurocent (€ 0,0042) per megabyte aangerekend.

De drempel werd dus anders toegepast of je nu de data verbruikte in binnen- of in buitenland. Ook de hoogte drempel voor wat “redelijk verbruik” inhield was anders, zoals de tabel hieronder aanduidt. Dat wordt nu rechtgetrokken door Proximus: enerzijds worden de drempels zowel in binnen- als in buitenland gelijkgetrokken, en dat voor alle landen binnen de Europese Unie.

Redelijk verbruik betekent vanaf nu dus hetzelfde of je je nu in België, of in het buitenland bevindt. Het goede nieuws is bovendien dat de drempel in de meeste gevallen zelfs ietwat wordt verhoogd, of op zijn minst gelijk blijft aan de hogere, binnenlandse drempel uit het verleden.

Verder worden ook de gevolgen voor het overschrijden van deze datalimiet gelijk getrokken: vanaf nu zal iedereen die de drempel overschrijft op een verlaagde snelheid worden gezet, zonder dat er bijkomende kosten worden aangerekend. Het beleid wordt dus gelijk getrokken en vereenvoudigd door Proximus, zonder dat er nog een onderscheid tussen binnen- en buitenland bestaat.

Vanaf 30/04/2020Vanaf 01/07/2020
In BelgiëOnderweg in de EUIn België en onderweg in de EU
Epic stories20 GB12 GB25 GB
Epic beats20 GB12 GB25 GB
Epic videos40 GB20 GB40 GB
Mobilus XL Unlimited30 GB21 GB35 GB
Bizz Mobile Unlimited35 GB25 GB40 GB
Bizz Mobile International35 GB32 GB35 GB
Bizz Mobile XL Unlimited28 GB28 GB28 GB